Engedd el!

 

A minap jött velem szembe a Facebook hírfolyamában egy idézet többször is, több ismerős által posztolva:

 

„Tudod, miért nem működik az „Engedd el a múltat! Lépj tovább!” típusú motivációs szöveg? Azért, mert nem tudsz magadból kitépni egy darabot. Ne felejteni akarj, mert az úgysem fog menni, hanem éld meg a mélypontot, aztán használd fel, ami történt veled, és még bölcsebben, még elszántabban folytasd az utadat.”

 

Nem tudom, eredetileg kitől származik az idézet, minden esetre megmosolyogtatott, és nem tudtam elmenni a dolog mellett szó nélkül. Miközben az illetőnek igaza is volt, egyúttal butaságot is mondott. Hogy miért? Mert a továbblépés, elengedés nem felejtést jelent!

Ténylegesen felejteni nem tudunk olyan dolgokat, amik fájdalmat, veszteségélményt okoztak számunkra. Idővel enyhül ez a fájdalom, de „erőszakkal” elfelejteni nem tudunk ilyesmit. Ha felejteni igyekszünk, abból elfojtás lesz – egy én-védő mechanizmus, aminek sok-sok hátulütője van. Minél több dolgot igyekszünk elfojtani magunkban, minél több dolgot nyomunk le a tudatalattiba, annál csúnyábban üthet vissza. Attól, hogy nem veszünk tudomást róla, attól még ott van, és dolgozik. Depressziót, ilyen-olyan fizikai betegségeket okozva.

A fájdalmat, veszteséget, sérelmeket elengedni úgy lehet, hogy megengedjük magunknak a fájdalmat. Legjobb esetben határidőt is szabunk magunknak. A fájdalom, veszteség, sérelem mibenlététől erősen függ, hogy mennyit, minden esetre addig is hagyjuk, hogy fájjon. Gondolkodni, agyalni nem kell a dolgon, de lehet sírni, toporzékolni, zokogni, engedni kell dolgozni az érzelmeket; meg kell élni a mélypontot! Majd levonni a megfelelő következtetéseket, tudatosítani, hogy a dolog megtörtént, már megváltoztathatatlan, tehát az egyetlen, amit tehetünk vele, hogy elfogadjuk múltunk részeként, úgy, ahogy van. Aztán folytatjuk az utunkat.

Tehát a felejtésen erőlködni tényleg nem megoldás. Elengedni és tovább lépni viszont igen, hiszen az épp annyit jelent, mint megélni a mélypontot, felhasználni és folytatni az utat. :) Épp ezért az „Engedd el a múltat! Lépj tovább!” típusú motivációs szöveg nagyon is működik… feltéve, hogy tudjuk, mit jelent. :D

David R. Hawkins írt erről remek könyvet Elengedés címmel, melyet szeretettel tudok ajánlani mindenkinek! :)

 

Luna Ré

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A legfontosabb ember az életedben

Agyhullámok

Boszorkánykonyha - gyömbér