Boszorkánykonyha - fahéj

 

Kis mértékben számos előnye, jótékony hatása van, de nagy mennyiségben fogyasztani nem egészséges. Túlzott fogyasztása allergiás bőr- és nyálkahártya reakciókat okozhat. A fogyasztható mennyiség felső határa testsúly kilogrammonként 0,1 milligramm. Aggódni azonban nem kell, ezt legfeljebb az étrend-kiegészítő fahéjtabletta esetében lehet túllépni. Gyomorfekély, illetve terhesség alatt érdemes mellőzni.

Fűszerként, illetve időszakosan orvosságként használva nincs miért aggódni, úgyhogy a kis ijesztgetés után lássuk jótékony hatásait! :) Hiszen ő sem csak arra jó, hogy a tejberizst ízesítsük vele!

 

·        Baktérium-, vírus- és gombaölő.

·        Gyulladáscsökkentő.

·        Immunerősítő.

·        Afrodiziákum. Mindkét nemnél fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt is.

·        Segít a vércukorszint optimalizálásában.

·        Segíti az emésztést. Puffadás ellen kiváló, megakadályozza az emésztés során a gázok kialakulását. Kevés őrölt fahéjat keverve teába, gyümölcslébe hamar megnyugtathatjuk gyomrunkat hányinger vagy egyéb gyomorpanaszok esetén. Emésztésserkentő tea is készíthető belőle.

·        Jót tesz a bőrnek. Egyes szépségipari készítmények, masszázsolajok alkotóeleme. Felveszi a harcot a narancsbőrrel. Krémbe keverve akár otthon is kipróbálhatjuk testtekercselésre, vagy masszázshoz, ahol szépíteni szeretnénk bőrünket. A fahéj bőrrel érintkezve vérbőséget okoz, így a narancsbőr gyorsabban eltűnik, bőrünk kisimul és rugalmassá válik. Remek szer az öregedés lassítására is.

·        Csökkenti a koleszterinszintet.

·        Segíti a fogyást. Gyorsítja az anyagcserét, fokozza a vérkeringést, így enyhe zsírégető hatása van.

·        Ízületi gyulladások ellen. Egy pohár meleg vízben elkevert 2 kanál méz és 1 kiskanál fahéj napi rendszeres fogyasztása rendkívül hatásos akár a krónikus ízületi problémák esetén is.

·        Hangulatjavító. Kellemes illatát érezve azonnal jobb is lesz a hangulatunk, de illóolajából ne párologtassunk túl sokat!

·        Megfázásra, köhögésre, torokfájásra. Mézzel elkeverve kiváló.

·        Az agyműködésre is jó hatással van. Képes stimulálni a gondolkodást, a kognitív képességeket, javítja a memóriát, problémamegoldó és koncentrációs képességet, a szem-kéz koordinációt, valamint az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja. Egyik hatóanyaga az Alzheimer-kór kialakulását is képes késleltetni.

·        Görcsoldó. Nőknél különösen jó szolgálatot tesz, mivel ellazítja a méhet, így csökkenti a menstruációs panaszokat.

·        Befolyásolja a vérlemezkék működését, így megelőzheti a veszélyes vérrögök kialakulását, amelyek agyvérzést vagy a szívinfarktust okozhatnának.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A legfontosabb ember az életedben

Agyhullámok

Boszorkánykonyha - gyömbér