Boszorkánykonyha - szegfűszeg

Talán egyáltalán nem lenne szüksége az embereknek gyógyszerekre, ha ismernénk gyógy- és fűszernövényeink áldott hatásait. Míg nagyanyáink tudták, hogy milyen baj esetén mihez nyúljanak a konyhában, mit tegyenek a levesbe, miből főzzenek teát, stb., a ma embere már leginkább csak fűszerként használja az egykori „boszorkánykonyha” tárházát.

Ebben a sorozatban „fűszernövényeket” leplezek le. Ízüket már ismerjük, most felfedem egyéb jótékony hatásaikat, áldásos tulajdonságaikat.


Szegfűszeg

A méltatlanul ritkán, leginkább csak a téli hónapokban, karácsony környékén használt szegfűszeg sokkal több, mint erős, kellemes aromájú fűszer. Tápanyagokban igen gazdag, és a gyógyászatban is kiemelkedő helyet foglal(hatna) el.

·        A szegfűszeg olajának vértisztító hatása hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

·        Leheletfrissítő. Akár a fogakon, nyelven megtelepedő baktériumok, akár valamilyen gyomorpanasz okozza a problémát, a szegfűszeg hatékony megoldást nyújt. Antibakteriális hatása miatt csökkenti a szájüregben megtelepedett kórokozók számát, kellemes aromájával pedig frissíti a leheletet.

·        Afrodiziákum. Valamint a férfiaknál a korai magömlést is megakadályozza.

·        Fájdalomcsillapító. Egyik hatóanyaga, az eugenol erős érzéstelenítő hatásának köszönhetően a szegfűszeg csillapítja a fogfájást. Olaja antibakteriális tulajdonsága miatt gyakran szájvizek, fogkrémek összetevője is.

·        Hatásos gyomorpanaszok ellen. A szegfűszeg rágcsálása hatékonyan enyhítheti a hányingert, gyógyít különféle emésztőrendszeri betegségeket; puffadást, emésztési zavarokat, renyhe bélmozgást, de enyhíti a hasmenést a gyomor- és bélgörcsöt is. Kíméletesen segíti a gyomor működését, elpusztítja a bélférgeket, parazitákat. Inkább főzet formájában fogyasszuk!

·        Gyulladáscsökkentő, mivel nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. A szegfűszeg illóolaját reuma és ízületi gyulladások kezelésénél is hatásos, illetve belélegezve különböző légzőszervi betegségek (arcüreggyulladás, köhögés, megfázás, asztma) tünetei hatékonyan enyhíthetőek. A szegfűszeg még a makacs gyulladásokat is csökkenteni tudja, hatásos a torok- és mandulagyulladás okozta fájdalom csillapításában is.

·        Rákmegelőző. A szegfűszeg fogyasztása kutatók szerint hozzájárul a bőr- és tüdőrák megelőzéséhez.

·        Fertőtlenítő, görcsoldó. A szegfűszegolaj közvetlenül érintkezve a bőrrel irritációt okozhat, ellenben hígítva vágott, horzsolt sebek, lábgomba, egyéb gombás fertőzések, zúzódások, égési sérülések esetén alkalmazható fertőtlenítő. A helyileg alkalmazott olaj enyhíti az izomgörcsöket is. Kevés olívaolajjal elkeverve a viszkető csípéseket nyugtatja, enyhíti a terhességi csíkokat is.

·        Fejfájásra. A szegfűszegolaj tejjel és sóval keverve eredményesen alkalmazható felfájás kezelésére.

·        Szabályozza a vércukorszintet. Valamint megakadályozza a vérrögök kialakulását is.

·        Fülgyulladásra. Szegfűszeg- és szezámolaj keveréke enyhíti a fájdalmas fülgyulladást.

·        Stressz ellen. Párologtassuk olaját, de nyugtató teát is főzhetünk belőle.

·        Továbbá: élénkíti az anyagcserét, a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők számára is jótékony, fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot, ugyanakkor zsírbontó hatású is, ezért segít megszabadulni a felesleges kilóktól, az epetermelést intenzívebbé teszi.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A legfontosabb ember az életedben

Agyhullámok

Boszorkánykonyha - gyömbér